Tovar

Psíčkari pozor – pes dokáže byť rozumnejší než si myslíte!

Každý vieme či už z internetu alebo rečí od múdrej susedy, že psy ako domáce zvieratá sú rozumné a vedia človeku dať presne to, po čom túži najviac. Lenže ak sa o to začnete zaujímať viac, dostanete sa k mnohým protirečúcim sa názorom. Niektorí ľudia alebo odborníci majú za to, že intelekt psa záleží od jeho plemena. Čivava je neporovnateľná s vlčiakom – tieto vety zo seba vypúšťajú aj mnohé štúdie, lenže sú len výsledkom zlého výcviku. Ak chcete porozumieť psom, treba ich študovať už od útleho veku a venovať sa im. Ak sa im samozrejme človek nevenuje, táto vedomosť o rasách vám bude užitočná a správna. Nevychovaný pes sa správa tak, ako je u neho zvykom. To znamená, že menšie plemená sú väčšinou agresívnejšie a tvrdohlavejšie, zatiaľ čo tie väčšie sa vedia zachovať v nepríjemných situáciách lepšie.

pes

Potrebujete výcvik
Ak u vás už niekoľko dní pobehuje malé namosúrené šteniatko Yorkshierskeho teriéra, o zábavu máte postarané. Neposlúcha, všetko ocikáva, hryzie – jednoducho robí všetky možné veci s negatívnym dopadom na vašu rodinu. Vy ale o takého psíka nestojíte, však ? Je jasné, že to s ním nebude jednoduché, ale musíte to aspoň skúsiť. Každý pes sa dokáže s vami zahrať, no nie každý bude po prvom výcviku poslúchať. Preto treba na nich len trpezlivosť a čas, v poslednom rade sa naučí každý poriadku. Takže nie je to len o rase – je to o ľuďoch. Pes je jednoducho tvor inteligentný natoľko, koľko je jeho pán schopný naučiť ho. Ako aj my sme už v mladom veku absolvovali školu, tak musíme postupovať aj u psov.

Inteligencia je podľa vedcov dokonca rozšírená na mnohé typy, ktoré sa vie od nás náš štvornohý chlpáč naučiť. Je to buď zvýšená schopnosť rozoznávať pocity ľudí, pomoc ľuďom s postihnutím alebo poslušnosť, ktorá nepozná žiadne hranice. Podľa toho sú rozčlenené rasy psov, ktoré sú nám známe aj z televíznych obrazoviek. Za najinteligentnejšiu rasu sa považuje preslávená kólia, ktorá je učenlivá mnohými spôsobmi. Lenže ak máte dostatok času, môže to vedieť ktorýkoľvek psík. Psy rozumejú aj mimike a gestikulácii, spájajú si ich s našou rečou, a tak lepšie porozumejú našim potrebám.

kočka

Všetky zvieratá vedia porozumieť ľuďom, len sa musíte o ne viacej zaujímať. Napríklad také mačky so svojím zmyslom pre čas, sa vedia orientovať v približnom časovom intervale. Vedia tiež ako aj psy rozoznávať našu reč tela, ktorá je pri ich chápaní najdôležitejším prvkom spomedzi všetkých.