Elektro

Správny výber fritézy

Aj vyprážaný rezeň si môžete pripraviť zdravšie – vo fritéze. Výhodou fritéz oproti klasickým panviciam je rýchle zohriatie oleja. Olej sa vo fritéze rozpáli rýchlejšie než v panvici, tým pádom sa celý rezeň (a akékoľvek iná surovina) vypraží rýchlejšie a nenasiakne do seba veľa oleja.

řízky

Objem
V prvom rade sa zamerajte na objem fritézy. Ak bývate sám, alebo je vaša rodina dvojčlenná postačí vám fritéza s objemom do 1,5 litra. Pokiaľ je vás viac vyberajte si spotrebič s viac ako dvoj litrovým objemom.

Ohrevné teleso
Podľa druhu výhrevného telesa rozdeľujeme fritézy
–         Ohrevné teleso ponorené v oleji – špirála, ktoré olej zohrieva sa dá vyberať z fritézy. Tento typ sa dobre a jednoducho umýva. Jeho nevýhodou je, že sa olej neohrieva rovnomerne. Studený olej klesá na dno, kým teplý olej stúpa hore.
–         Skryté ohrevné teleso – tento typ môžete využiť nie len na vyprážanie, ale aj na dusenie pokrmov. Ohrievanie zabezpečuje teflónová nádoba, ktorá zohreje olej rovnomerne.
–         Rotačná fritéza – dno fritézy je naklonené. Počas rotácie koša potraviny v ňom cez horúci olej prejdu a dopekajú sa tak z časti v horúcom vzduchu. Výhodou týchto fritéz je zdravšia príprava jedla.
–         Kombinácia ohrevného telesa a ventilátora s minimom oleja – v hornej a dolnej časti fritézy sú výhrevné telesá. Vznikajúce teplo je rovnomerne rozvádzané ventilátorom po celom objeme fritézy. Pri tomto type spotrebiča stačí použiť jednu polievkovú lyžicu oleja.

pánev

Filter
Filter vo fritéze zachytáva unikajúcu mastnotu a pachy. Investujte financie do kvalitného filtra a vyhnete sa tak častému umývaniu kuchyne. Filter sa dá vyberať a môžete ho jednoducho umyť.
Moderné fritézy už obsahujú aj viaceré programy, ktoré isto využijete. Regulácia, nastavenie teploty a časovač vám ušetria čas. Ak si zaobstaráte fritézu s týmito funkciami nemusíte počas prípravy jedla naň dozerať. Po dovarení sa fritéza sama vypne a vy sa už len posadíte k hotovému rezňu.