Domov

Čo s vlhnúcimi potravinami v kuchynskej linke

Keď som kúpil svoj dom, vyzeral tak, že s vlhkosťou nebudem mať žiadny problém. Pr prvotnej obhliadke som si k sebe zavolal aj môjho dobrého kamaráta, ktorý robí profesionálne posudky na nehnuteľnosti. Dom si pozrel od strechy až po suterén a povedal jedno jediné slovo – „kupuj!“. Preto som neváhal ani minútu a dom, ktorý sa mi už aj tak dosť páčil, som kúpil. Je pravda, že prvé roky som s vlhkosťou naozaj nemal problémy. To sa ale zmenilo po prvých záplavách. Múry stáli vo vode asi tri dni, takže do seba naťahali množstvo vody. Vlhkosti som sa zbavoval dva roky, no neúspešne. Lepšie povedané, múry sa mi ako tak vysušiť podarilo, no miesta, kde nemohol prúdiť vzduch – hotová katastrofa.
 moderná kuchyňa.jpg

Potravín je škoda

 
Hovorím napríklad o takých miestach, ako je kuchynská linka, skriňa opretá o stenu a tak podobne. Tak napríklad potraviny v poličke v kuchyni, sa mi doslova rozmočili už po dvoch dňoch od momentu, kedy som ich tam uložil. Práve na kuchyňu a poličky v nej, by som sa  rád zameral. Toto sú moje triky, tipy a riešenia, ako problém s vlhnúcimi potravinami vyriešiť.
 kuchynská linka.jpg

  • Na začiatku vášho boja, by ste sa mali snažiť hlavne o to, aby ste ochránili potraviny, ktoré kupujete. Myslím, že by ich bol naozaj škoda. V momente, keď vec vyberiete z pôvodného zatvoreného obalu, ich preložte do plastovej alebo sklenenej nádoby, ktorá sa dá dokonale uzavrieť. Mám na mysli úplne všetko – múku, soľ, cukor, ryžu, bujón, pečivo… Ovocie a zeleninu na takéto miesta neukladajte vôbec
  • No a teraz môžete zahájiť boj. V prvom rade si do poličiek, ktoré vlhnú, umiestnite pohlcovač vlhkosti. Je to taká plastová nádoba, ktorá stojí okolo desiatich eur a do nej sa vkladá tableta, ktorá pohlcuje vlhkosť.
  • Predpokladám, že riad nebudete mať pri potravinách, ale linku musíte vnímať ako celok. Nikdy ho teda neodkladajte mokrý a ani vlhký.
  • Kuchyňu vetrajte čo najviac a nezabudnite ani na pravidelné otváranie linky. Ja som napríklad do každej poličky a šuplíka, navŕtal dve malé dierky, vďaka ktorým môže vzduch prechádzať aj dovnútra.