Tovar

AKO NA SERVÍROVANIE SYROV. PRÍRUČKA PRE FAJNŠMEKROV


Syr môžete servírovať s akýmkoľvek jedlom. V Európe je zvykom podávať syry ako samostatný chod, najlepšie na konci stolovania. Samozrejme neexistuje na to žiadne pravidlo a nie je dôvodom prečo by syrová tabuľa nemohla byť aj hlavným chodom.

kozí sýr
 
Ak sa s priateľmi rozhodnete ochutnávať syry z rozličných častí sveta, celý večer si naplánujte a podľa toho choďte na nákup. Je dobrou voľnou vopred zistiť čo komu chutí aby ste sa vyhli nepríjemnostiam.
 
Syr, ktorý servírujete musí mať izbovú teplotu. Pred podávaním každému syru podľa veľkosti doprajte „oddych“ mimo chladničky. V prípade veľkého bochníka to môže byť hodina aj viac.
 
Krájanie syra sa považuje za umenie a preto je veľmi dôležité mať na to potrebné náčinie. Najlepšou voľbou je zohnať si syrársky drôt, ktorý zanecháva v reze hladký povrch.
Syr môžete krájať aj špeciálnymi nožmi, najlepší tvar je lopatkovitý s veľkými otvormi v plochej čepeli. Vďaka tomuto tvaru dokážete prekrojiť aj veľmi mäkké syry bez toho aby ste ich roztlačili.
Zrnité syry sa nekrájajú iba sa štiepia na hoblinky zo špeciálnym dlátkom.

niva
 
Vhodnou prílohou k syrom je chlieb. Experimentujte a podávajte k syrom rôzne druhy chleba s rozmanitou štruktúrou. K talianskym syrom napríklad môžete podávať ciabattu alebo foccaciu, k francúzskym bagetu, k nemeckým landbrot alebo pumpernickel. Dobrou voľbou budú aj krekry alebo ovsené keksy.
 
K syrom sa najčastejšie servírujú zelerové stopky, hrozno a jablká. Ku gorgonzole sa napríklad hodia aj hrušky, k rokfortu vlašské orechy a k münsteru celá rasca.
 
Víno a syrto je nerozlučná dvojka. Pri jeho voľbe treba v prvom rade prihliadať na oblasť, v ktorej sa daný syr vyrába.
Ďalšou zásadnou vecou je aj vek oboch produktov. Napríklad mladé svieže beaujolais bude výborne rezonovať s chuťou mladého pecorina alebo banonu.
Na kombinovateľnosť syrov a vína samozrejme vplýva aj stupeň kyslosti a obsah tanínu vo víne.

eidam
 
Skúšajte a experimentujte ale hlavne vychutnávajte!

AKO NA SERVÍROVANIE SYROV. PRÍRUČKA PRE FAJNŠMEKROV
4.1 (81.05%)38